Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

שואה Shoah Shoa Σοά

Πρώτον είναι Σοά (=Καταστροφή, Μεγάλο Κακό) και όχι Ολοκαύτωμα. Ο αμερικανικής προέλευσης όρος «Ολοκαύτωμα» που καθιερώθηκε από τη δεκαετία του 1980 και σημαίνει στην Παλαιά Διαθήκη «θυσία δια του πυρός» με συνδηλώσεις μάλιστα «αυτόβουλης θυσίας», δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για τις ναζιστικές μεθόδους εξόντωσης των Εβραίων (Οντέτ Βαρών-Βασάρ, Η ανάδυση μιας δύσκολης μνήμης. Κείμενα για τη γενοκτονία των Εβραίων, σσ. 158-160).

Δεύτερον, καιρός να πάψει να κυκλοφορεί το ψέμα ότι κανείς δεν γνώριζε τίποτα για τον φόνο, ούτε οι γείτονες ούτε ο περίγυρος. Μπορεί να μην γνώριζαν λεπτομέρειες, όταν όμως εξαφανίζονται μετά από κακοποιήσεις, καταστροφές περιουσιών, περιθωριοποιήσεις, στις οποίες ο περίγυρος πήρε μέρος, και άλλες απαγορεύσεις μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες αφού τους σύρουν μαζικά κάπου στην κεντρική Ευρώπη, ΟΛΟΙ ήξεραν ότι για καλό δεν είναι. Και σε χώρες φαινομενικά λιγότερο ενεργές από αντισημιτικής απόψεως όπως η διαχρονικά κρυφοକୋଠା Ελλάδα, οι χιλιάδες οικοσκευές μόνο που αρπάχτηκαν σε ένα ντελίριουμ σύλησης (βλ. Νίκος Μπακόλας, Η μεγάλη πλατεία) δείχνουν το μέγεθος της γνώσης και επίγνωσης. Μην αυτοχαϊδεύεστε, μεταπολεμικοί Ευρωπαίοι.

Τρίτον, ελπίζω και εύχομαι το google που έχει 90% μερίδιο στις μηχανές αναζήτησης του διαδικτύου, να εντάξει πάλι το μπλογκ αυτό στην πλατφόρμα αναζήτησης και να το βγάλει από το index weborum prohibitorum, διότι γνωρίζει  άριστα ότι πρόκειται για αφιλοκερδή ଆପାର୍ଟମେଣ୍ଟ προσφορά ανάσας σε ένα σε γενικές γραμμές λଏବଂπεν μονοθεματικό τοπίο.